Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2009 16:07 - 15 от най-впечатляващите библиотеки по света
Автор: remaxclassic Категория: Забавление   
Прочетен: 1191 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.02.2016 14:36


Не е задължително думата “библиотека” винаги да се свързва със студенина и сумрак. Има много библиотеки по света, които разчупват тези представи и оставят впечатление за нещо повече от обикновени хранилища за книги. От наподобяващи огромни сгради с формата на извънземни чудовища до футуристични структури от стомана и стъкло, тук ще видите 15 примера за библиотеки, които със сигурност не спадат към общия знаменател “скучни”. Подборът е направен от weburbanist.com.

 

Новата национална библиотека на Чехия се намира все още в първоначална фаза от своето проектиране, но от общите планове става ясно, че въобще няма да изглежда като нещо тривиално. Използваните материали ще включват неполиран мрамор, неръждаема стомана и изобилие от зеленина. Сградата ще бъде с капацитет от 10 млн. тома книги. Концепцията е библиотеката да изобразява развитието на демократична архитектура в една демократична държава.

 

Библиотеките често се спонсорират от правителствата, големите корпорации или чрез университетски дарителства. Фондовете се разпределят между млади архитекти, които търсят реализация в момента. Такъв проект е и обществената библиотека Central Library в Сиатъл (САЩ). Тя се намира на ъгъла на “Медисън” и “Четвърта” улица. Библиотеката е отворена на 23 май 2004 г. и за изграждането й са използвани 14069 куб. м бетон, стъкло, достатъчно да покрие 5,5 футболни стадиона и 4644 тона стомана.

 

image

 

Изглежда Сиатъл има усет към хубавите библиотеки. Balland Library е обществен проект изграден на базата на “зеления” дизайн като не се прави компромис откъм удобство и достъпност.

 

 

Построена през 2005 г. и на стойност 11 млн. долара, Balland Library може да се похвали със “зелен” покрив, състоящ се от местни растения и тлъстига.

 

 

Частните библиотеки също могат да бъдат хит. По този въпрос Джей Уолкър има последната дума. Неговата изискана библиотека е част от дома му в New England (САЩ) и съдържа ценни уникати като наръчник с инструкции за ракетата Saturn V, план за победна битка във Втората световна война и редица томове, инкрустирани със скъпоценни камъни.

 

 

В библиотеката на 52-годишния Уолкър се съхраняват и ценни исторически предмети, част от които са поддържащ сателит на “Спутник 1”, нацистка кодираща машина и ръка на един от героите на сериала “Семейство Адамс” с автографи от целия актьорски екип.

 

 

Consortium Library е част от университета в Аляска (САЩ). Библиотеката е проектирана така, че да не допуска прекомерното увеличение на температурата. Формата наподобява корито, по което рефлектира падащата слънчева светлина.

 

 

 

Китай също открива нуждата от разширяване на научния си потенциал. Библиотеката Baiyun Mountain of Books (“Планината от книги Baiyun) има гръмко име и впечатлчващ вид.

 

Тук можете да видите примери за няколко, също толкова интригуващи, проекти на библиотеки, които все още не са напуснали чертежната дъска.

 

Дизайнът на Parkway Central Library във Филаделфия е искрящ и оптимистичен. Проектанти са архитектурната компания Moshe Safdie and Associates Inc. След завършването й, сградата ще предлага 300 компютъра за обществено ползване, аудитория с капацитет от 550 места и отделна детска библиотека с училищен център и занималня.

 

Новата градска библиотека на Дъблин, Калифорния (САЩ) е проектирана от BSA Architects. Тя е разположена върху площ от 3530 кв. м.

 

Лондонската Peckham Library е малка библиотека, с формата на L и е поддържана от множество пилони. Вътре са разположени три издигнати, трикраки структури, които подслоняват детската библиотека, центъра за афро-карибска литература и общите помещения за срещи.

 

Това е президентската библиотека и музей на Джон Кенеди. Намира се в Колумбия, Бостън (САЩ). Проектирана от известния архитект-модернист I.M. Pei, тази библиотека изразява мечтите и надеждите на двамата президенти Кенеди. Комплексът е разположен върху площ от 40468 кв. м и осигурява великолепна гледка към пристанището и силуета на Бостън.

 

 

На конкурса Back-of-the-Envelope Design бяха предложени няколко проекта за бъдещата президентска библиотека на Джордж Буш. Един от най-интересните е показаният по-долу. Той представя сграда с формата на куб, видимо поддържана от фонтани. Конкурсът се организира от The Chronicle of Higher Education.

 

Ето и една библиотека с по-практична насоченост. Това е New Rockville, MD Library. Водещият момент тук е високия звезден таван и извитото стълбище. Специални мокети покриват пода на цялата сграда. Този проект дори спечели награда Commercial Carpets of America за 2006 г.

 

 

Mornington Branch Library във Виктория, Австралия, е проектирана от архитектурната компания Garner Davis. Проектът цели да осъвремени основната концепция за библиотека като я допълни с тази на практичен квартален образователен център. Сградата помещава 50 хил. книги, компютри и помещения, придаващи усещане за домашна среда. Освен всичко останало, сградата е и приятелски настроена към околната среда.

 

 

Библиотеката Procter Library в Нова Зеландия е известна и с името Te Kete Matauranga O Kerikeri или в превод “Кошницата със знания на Керикери”. Проектант е местната архитектка Dianna Sandifer, която е използвала древния фолклор на маорите за вдъхновение. Според нея “всяко влизане в библиотеката е едно пътуване – към измислени светове, в миналото, настоящето или бъдещето, в непознати земи, космоса или просто в киберпространството”.

 



Източник: Sgrada.com


Тагове:   най,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: remaxclassic
Категория: Бизнес
Прочетен: 329349
Постинги: 107
Коментари: 103
Гласове: 992
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930