Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2009 16:09 - Най-забележителните църкви в света
Автор: remaxclassic Категория: Туризъм   
Прочетен: 2378 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.02.2016 12:38


1. Църквата Hallgrнmur, Reykjavнk, Исландия
Тази лутеранска църква е четвъртата по височина сграда в Исландия. Тя се извисява на 74.5 м, а за построяването й са били необходими цели 38 години. Строителството на Hallgrнmu започва през 1945 и завършва през 1986 г. Архитект е Guрjуn Samъelssondesign.

 image

 

2. Cathedral of Brasilia, Бразилия
Това е известната бразилска катедрала Cathedral of Brasilia, проектирана от Оскар Нимайър. На пръв поглед изглежда модерна, но в същото време дизайнът не предлага нищо чак толкова оригинално като идея. Църквата изобразява две ръце, извисени към небесата. Завършена е през 1970 г.

 image

 

3. Paoay Church (енория St. Augustine), Филипински острови
Тази църква много напомня за архитектурата типична за ацтеките. Видът й е масивен и излъчва сила. Стените са с дебелина от 1.67 м и са подсилени от 24 огромни вградени в основите подпори. Строителството на Paoay започва през 1704 г. и завършва през 1894 г. По сградата са работили монасите на Fr. Antonio Estavillo. Част от нея бива разрушена при силно земетресение от 1706 и още едно през 1927 г. В дизайна се преплитат готически, ориенталски и бароков стил.

 image

 

 

4. Duomo (Миланската катедрала), Италия
Катедралата Duomo изглежда изключително висока, величествена и дори малко страховита. Строителството й започва през 1386 г. от архиепископ Антонио да Салуцо. Учудващото е, че стилът е характерен за френския късен готик. След няколко по ред преобразявания, Наполеон Бонапарт заповядва фасадата на катедралата да бъде окончателно завършена. Това става на 20 май 1805 г.

 image

 

 

5. Църковни руини в Goreme, Турция
Тази издълбана в скалите църква е резултат от усилията на редица преследвани християни. Не е известна датата на нейното поява. Намира се в червената долина Кападокия, известна с многобройните къщи, църкви и манастири, буквално издялкани в скалите от човешка ръка. Открити са около 150 църкви в каньона между селата Ихлара и Селиме. Скалите са оформени от вулканични натрупвания, което ги прави лесни за обработка.

 

 

 

6. Green church, Буенос Айрес, Аржентина
Аржентинската “Зелена църква” е позната още и като Huerto de Olivos” или в превод “Градината на маслините”.

 

 

 

7. Borgund Stave Church, Lжrdal, Норвегия
Този тип църкви са били много популярни през средновековието в северозападна Европа. Днес, обаче, това е последната запазила се подобна постройка. Тя се намира в Lжrdal, Норвегия. Построена най-вероятно през 12 век. Borgund Stave Church се е запазила в оригиналния си вид и до днес.

 

image

 

8. Paraportiani Church, Миконос, Гърция
Тази църква е една от най-известните архитектурни забележителности на Гърция. Името й означава “Втора порта”, тъй като е построена от страната на една от средновековните каменни стени. Някои части от постройката датират от 1425 г., а останалото е изградено през 16 и 17 век.

 

image

 

9. image
Sagrada Familia представлява масивна католическа базилика. Намира се в Барселона, Каталония (Испания). Строителството й започва през 1882 г. и продължава до ден днешен. Известния архитект Антони Гауди работи по този проект повече от 40 години като напълно отдава последните 15 от живота си на тази църква. Планирано е в центъра й да бъде поставена статуя на Исус Христос, поддържан от огромен кръст. Височината на сградата ще бъде 170 м.

 

 

 

10. St. Basil’s Cathedral, Москва, Русия
Катедралата “Св. Василий Блажени” е разположена на червения площад в Москва. Построена е в периода между 1555-1561 г. от Иван IV по случай превземането на град Казан. Легендата разказва как Иван е ослепил своя архитект, с цел да не направи друга толкова зашеметяваща постройка като тази катедрала. Случва се така, обаче, че Postnik Yakovlev построява редица други църкви след “Св. Василий”. 

 

image

 

11. Църквата в Stykkishуlmur, Исландия
На 5 часа път с кола от Рейкявик (Исландия) се намира малкият рибарски град Stykkisholmur. В близост може да се види и тази нетипична църква, разположена на скала, само на няколко метра от морето. Със своята абстрактна структура тя се нарежда сред най-интригуващите църкви в света. 

 

12. Basilica de Higuey, Доминиканска Република
Basilica de Higuey се намира в град Хигуей (Доминиканската Република). Видът й малко напомня на огромна кошница. Всъщност, базиликата е един от най-уважаваните монументи в страната. Открита е на 21 Януари 1971 г. и е построена от френски архитекти.

 

 

13. Grace Fellowship Baptist Church, Балтимор, Мериленд (САЩ)
Тази странна сграда, всъщност представлява баптистка църква. Някога е била известна с това, че е била най-добрият китайско-американски ресторант на Детройт. След това, той затваря врати и се появява Grace Fellowship Baptist Church.

 

 

 

14. Катедралата Las Lajas в Колумбия
Интересното при тази катедрала е, че едната й половина представлява преминаващ през пропастта мост, а другата е “подпряна” на скала. Построена е през 1916 г. в каньона на река Гуаитара, където според легендата Дева Мария се е явила на местните. Las Lajas се намира в северната част на Нарино, близо до границата с Еквадор.

 

 

image

 

15. Jubilee Church, Рим, Италия
Стените на църквата Jubilee са извити като платна на лодка. Те са направени от специален цимент, съдържащ титаниев диоксид, който отстранява замърсяванията във въздуха. При абсорбирането на ултравиолетовите лъчи, титаниевият диоксид извършва химически реакции, които разрушават замърсяващите околната среда вещества и особено тези, в досег с бетона. Църквата е проектирана през 1996 г. от архитект Richard Meier.

 

16. St Joseph Ukrainian Catholic Church, Чикаго, Илинойс (САЩ)
Тази католическа църква е по-известна с позлатените си куполи, които символизират 12-те апостоли. Кулата, разположена в средата изобразява Исус Христос. Построена е през 1956 г.

 

image

 

17. Notre Dame du Haut, Роншамп, Франция
Формално позната като “Роншамп”, катедралата „Нотр Дам дьо От" е завършена през 1954 г. Тя е пример за деликатната архитектура, характерна за работата на френско-шведския архитект Le Corbusier. Когато вали, водата се събира на покрива и се стича, образувайки красив водопад.

 image

 

 

18. Odd Church, Хънтингтън Бийч, Калифорния (САЩ)
Тази малка църква е интересна с това, че изглежда съвсем невзрачно. Явно е без значение, къде ще се слави името Божие.

 

19. Църквата St. Gildas, Британи (Франция)
По всичко личи, че тази малка църква е изключително стара. Построена по-скоро като каменна плевня под тежестта на огромна скала, някога тя е представлява свещено място за друидите (древнокелтски жреци). Църквата е на Св. Гилдас, който по онези времена е скитал из целия Келтски свят – Коруол, Уелс, Ирландия и Шотландия. Той пристига в Британи около 540 сл. Хр. с идеята да разпространява християнството сред тамошното население.

 

 

20. Катедралата в Рио де Жанейро, Бразилия
Построена е между 1964 и 1979 г. Формата й е конусовидна, с диаметър от 96 м и височина от 75 м. Църквата е с капацитет от 20 000 души.

 

image

 

Източник: Sgrada.com



Тагове:   най,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: remaxclassic
Категория: Бизнес
Прочетен: 328952
Постинги: 107
Коментари: 103
Гласове: 992
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031