Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2010 12:58 - Карло Янка - швейцарското чудо
Автор: remaxclassic Категория: Спорт   
Прочетен: 2204 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 22.03.2010 15:43


image
"Федерер на алпийските ски." Taкова определение даде легендата Пирмин Цурбриген за новото чудо на швейцарските ски Карло Янка. 23-годишният швейцарец от Оберзаксен спечели 3 поредни старта от Световната купа по ски в Бийвър Крийк (САЩ). Само за 3 дни Янка взе гигантски слалом, спускане и суперкомбинация. Това бяха победи №3, 4 и 5 за Янка в Световната купа. В началото на тази година той стана и световен шампион, като на 13 февруари взе златото в гигантския слалом във Вал д"Изер (Фр). Родителите на Карло - Рето и Урсула, разбира се, се гордеят със сина си. Двамата показват стара видеокасета, на която малкият Карло се мъчи да кара ски, като лентата е почти толкова атрактивна, колкото и сегашните му спускания. Обут само с памперси и големи гумени ботуши от ресторанта на майка си, Янка се опитва да се качи на ските. Лентата продължава и се стига до момента, в който 5-годишният Карло вече има състезателен номер.

"Като малък той не беше толкова запален по ските. Гледаше английски футбол по 24 часа на ден. Сложих сателит само заради него. А когато Манчестър Юнайтед или английският национален отбор губеха, той беше като нокаутиран. Не искаше да говори с никого", коментира бащата Рето.

И все пак ските са с по-големи традиции в Швейцария и Карло тренира усилено. "Когато вече беше на 13, не можех да му видя очите. По цяла зима беше по пистите", обяснява още Рето. Идол на Янка е Херман Майер, но стартът на бъдещата звезда в ските не е много обещаващ. На 15 г. Янка отива на първото си международно състезание. За да разучи съперниците си, той стои встрани и гледа внимателно всяко спускане. Когато идва време за неговия старт обаче, Карло не може да стигне до кабинката на стартиращите и се появява точно когато трябва вече да е финиширал. Бесни, треньорите гонят Янка. Въпреки че проспива първия си старт, Янка се връща. И печели. В състезанието участва опитният Марко Бюхел от Лихтенщайн, който гледа как 15-годишно момче използва леда по пистата и финишира с много пред останалите. Това е запазена марка на Янка, който неслучайно носи прякора Ледения. "Стартирах само за удоволствие и за да дам кураж на момчетата. Янка използва леда и спечели. Когато всички се събрахме на обяд, се замислих дали това момче не е с отрязан език. Все едно го беше срам, че е спечелил. Седеше в ъгъла и не обелваше нито една дума. Не се и усмихваше", коментира Бюхел.

Тогава Янка се чувства по-различно от връстниците си - не защото е по-талантлив от тях, а защото работи много по-усилено. Всяка свободна минута той е в симулатора на компания "Бианки", където се произвежда екипировката за ски клуба в Оберзаксен. И докато дава всичко от себе си за ските, в училище Карло е минималист. "Ако не го натискахме, той въобще нямаше да се занимава с училище. Макар да не си даваше много зор там, оценките му бяха добри", обяснява бащата.

Карло завършва бизнес администрация, но за всички е ясно, че той няма да бъде бизнесмен. На 29 ноември 2008 г. той участва в спускането за Световната купа в Лейк Люис (Кан). Макар да тръгва с №65, Янка се представя уникално и печели 2-ото място. Дори и в този момент обаче Ледения остава непоклатим. Мениджърът му Джузепе Фрай се хвърля върху него и му обяснява колко пари ще му донесе второто място. Със спокоен тон Карло отронва: "Не ме интересува. Правя го не за пари, а защото се забавлявам."

Сега обаче Янка вече е звезда, а Швейцария има своя нов герой, върху който падат надеждите за медали на олимпиадата във Ванкувър.



Тагове:   чудо,


Гласувай:
1



1. bachym - Много ми харесва
14.01.2010 15:15
да гледам стартовете.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: remaxclassic
Категория: Бизнес
Прочетен: 328953
Постинги: 107
Коментари: 103
Гласове: 992
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031