Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2009 12:44 - Анжелина Добрева, собственик на RE/MAX CLASSIC: ПАЗАРЪТ В МОМЕНТА Е НАЙ-БЛАГОПРИЯТЕН ЗА КУПУВАЧИТЕ
Автор: remaxclassic Категория: Бизнес   
Прочетен: 1369 Коментари: 0 Гласове:
0




image


- Г-жо Добрева, кажете като специалист в продажбата на недвижими имоти как ще се отрази световната криза на недвижимите имоти в България?

 

- Световната криза не е дала все още съществено отражение върху пазара на недвижими имоти у нас в сегмента „жилищни имоти". В момента България е на „истинския пазар на недвижими имоти". В последните два месеца се наблюдават ограничения в кредитирането на нови инвестиционни проекти, което е предпоставка за намаляване на броя на предлаганите апратаменти и офиси, водещо до баланс между търсенето и предлагането. При почти всички започнати строителства на нови сгради инвеститорите ще разчитат на собствени средства повече от всякога, а не на банките или купувачите на обектите им.

 

Що се отнася до ипотечните кредити за покупка на жилищни имоти, банките продължават тяхното финансиране, но вече с по-голям размер собствени средства на купувачите и по - високи лихви.

 

- Ще паднат ли цените на имотите и колко?

 

- Световната финансова криза действа „оздравително" на българския пазар на имоти. Продавачите, било то инвеститори или физически лица, вече ще се съобразяват с условията на съществуващия пазар и ще предлагат цени, съответстващи на местоположението, системата на строителство и подобренията на имотите им. Цените на качествените имоти с добра локация не могат да падат, защото за тях винаги има купувачи.

 

- Кой ще изгори? Строители, инвеститори, купувачи, банки?

 

- Инвеститорите ще изгорят единствено ако разчитат на средства от продажбата на апартаменти или офиси, за да довършат сградите си. На пазара ще се купуват все повече имоти с разрешение за ползване, а не на скица или груб строеж, защото и банките ще финансират завършени имоти. Строителите са изпълнителите на инвестиционните проекти и те не могат да изгорят, ако обектите им са финансирани от предприемачите.

 

Най - благоприятен е в момента пазарът за купувачите, защото те спокойно избират своя имот между повече предложения, за разлика от последните две години, през които те правеха много повече компромиси, отколкото днес.

 

- Лихвите в България растат, а по света тенденциите са обратни. Защо се наблюдава това разминаване?

 

- Размерът на лихвите се определя от банкови институции, а не от брокери на недвижими имоти, така че ние не можем да дадем компетентен отговор.

 

- Докога България ще е в криза?

 

- В България за обща криза на пазара на недвижими имоти във всичките му сегменти не може да се говори. Ако има криза - тя все още не се е развила, а прогнози в това отношение не могат да се правят.

 

- Кога ще се върне България на чуждестранния пазар?

 

- България не е имала никога съществено присъствие на чуждестранния пазар на недвижими имоти.

 

- Защо тогава избягаха англичаните, ирландците и могат ли руснаците да ги заместят?

 

- Англичаните, ирландците и руснаците бяха активни на пазара на ваканционни имоти в България. Световната финансова криза ограничава техните покупки зад граница още повече като говорим за ваканционен имот. По-съществен е проблемът за оттеглянето или по - скоро изчакването на чуждестранните инвестиционни фондове в България. Този факт е продиктуван не само от световната финансова криза, но и от това, че в България нищо не се подобрява и развива, като се започне от инфраструктура, бизнес среда и се достигне до качество на услугите.

 

- Каква политика и реклама трябва да направим на България, за да посещават българите нашето черноморие? Има ли условия, които трябва да бъдат променени?

 

- Най - адекватно на този въпрос биха могли да дадат отговор колеги от туристическия бранш.

 


Източник: Дом и Земя



Тагове:   Classic,   собственик,   най,   max,   момента,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: remaxclassic
Категория: Бизнес
Прочетен: 328942
Постинги: 107
Коментари: 103
Гласове: 992
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031